Σάββατο, Σεπτεμβρίου 16, 2006

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ - Εξόρμηση Νο1...

Χθες κάναμε την πρώτη μας ομαδική αστροπαρατήρηση.
Μια παρέα εκπαιδευτικών που παρακολουθεί ένα σεμινάριο αστρονομίας, το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο η τοπική ΕΛΜΕ (ο Κώστας συγκεκριμένα),ξεκίνησε χθες το βραδάκι για την πρώτη της επαφή με τον έναστρο ουρανό.
Μπήκαμε στα αυτοκίνητα και ξεκινήσαμε για μια μικρή παραλία (Αγία Παρασκευή),μετά από το Πλατύ. Η διαδρομή έγινε στο απόλυτο σκοτάδι και με άπειρη σκόνη από τους χωματόδρομους.
Φτάσαμε ενθουσιασμένοι και βγάλαμε από τα αυτοκίνητα τα απαραίτητα:
επιπεδόσφαιρα, φακούς(red light), κυάλια, κάμερες, φωτογραφικές μηχανές και laser.
Τηλεσκόπια δεν είχαμε, γιατί σκοπός μας ήταν να μάθουμε να εντοπίζουμε τους διάφορους αστερισμούς κι όχι να παρατηρήσουμε πλάνήτες ή deep sky αντικείμενα.
Αφού βρήκαμε εύκολα την Μεγάλη και την Μικρή Άρκτο, αρχίσαμε να ψάχνουμε και για άλλους αστερισμούς. Το θέαμα του έναστρου ουρανού από μια περιοχή με μηδαμινή φωτορύπανση ήταν εντυπωσιακό. Η γαλακτώδης ζώνη φαινόταν τέλεια και οι αστερισμοί εύκολα αναγνωρίσιμοι.

Με ιστορίες για τους μύθους του Περσέα, της Ανδρομέδας, του Κηφέα, της Κασσιόπης, του Πήγασου και του Δράκοντα, βρήκαμε και τους αντίστοιχους αστερισμούς.

Εντυπωσιακό και το Θερινό Τρίγωνο (Vega - Deneb - Altair), απίστευτος ο αγέρωχος Κύκνος και εξαιρετικά συμπαθητικός ο μικρός αστερισμός Δελφίνι.
Ο ενθουσιασμός στην παρέα ήταν μεγάλος και το αποκορύφωμα ήταν όταν βρήκαμε τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Ο Μ31 ήταν εύκολα ορατός ακόμα και με γυμνό μάτι. Όταν τον είδαμε με τα κυάλια πάθαμε πλάκα. Επιφωνήματα θαυμασμού ακούστηκαν, βλέποντας τον γείτονα γαλαξία (2 εκατομμύρια έτη φωτός η απόσταση που μας χωρίζει...)
Μετά από περίπου δύο ώρες μαζέψαμε τα εργαλεία μας και αποχωρίσαμε. Ήταν μια τέλεια βραδιά.
Η επόμενη εξόρμηση μάλλον θα είναι αφιερωμένη στη Σελήνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: