Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2005

BOB DYLAN - CHRONICLES Vol.1

Αν σας αρέσουν οι αυτοβιογραφίες και είστε λάτρεις της αμερικάνικης rock - folk μουσικής (και του Dylan φυσικά), διαβάστε αυτό το βιβλίο του BOB DYLAN.


Ο τεράστιος αυτός καλλιτέχνης ( μουσικός - στιχουργός ), περιγράφει με έναν ωμό τρόπο τα πρώτα βήματα της καριέρας του. Αποδεικνύει ότι πρέπει να θυσιάσεις πολλά για να φτάσεις στην κορυφή κι ότι πρέπει να πιστεύεις στο ταλέντο και στον εαυτό σου.
Περιγραφές απίστευτων κατάστάσεων, μαγαζιών και θρύλων της αμερικάνικης μουσικής, θα σας θυμίσουν πως η Αμερική κάποτε ήταν διαφορετική και η γενιά του rock n' roll λάτρεψε αυτή την χώρα.

"Ερχόμουν από πολύ μακριά και είχα ξεκινήσει από πολύ χαμηλά. Τώρα όμως η μοίρα ετοιμαζόταν να μου φανερωθεί. Ένιωθα ότι κοιτούσε εμένα και κανέναν άλλο".

Έτσι γράφει ο Bob Dylan στη συγκλονιστική αυτοβιογραφία του με τίτλο Η ζωή μου που εμβαθύνει σε κρίσιμες φάσεις της ζωής και της σταδιοδρομίας του. Βλέπουμε λοιπόν το Γκρίνουιτς Βίλατζ με τα μάτια του Dylan, ο οποίος μας διηγείται με ειλικρίνεια πώς ένιωσε το 1961, όταν έφτασε για πρώτη φορά στο Μανχάταν. Η Νέα Υόρκη του Dylan είναι μια μαγική πόλη με χιλιάδες ευκαιρίες: ολονύχτια πάρτι μέσα σε καπνούς τσιγάρων, λογοτεχνικές αφυπνίσεις, πρόσκαιρους έρωτες και αδιάρρηκτες φιλίες. Κάθε τόσο, ο Dylan διακόπτει τις ελεγειακές παρατηρήσεις του για να παρεμβάλλει αναμνήσεις, διεισδυτικές και σκληρές. Μαζί με τις αφηγήσεις για τα ταξίδια που έκανε στη Νέα Ορλεάνη, το Γούντστοκ, τη Μινεσότα και άλλα μέρη της δύσης, το βιβλίο αυτό συνιστά την έντονα προσωπική αναπόληση μιας σπάνιας εποχής.
Η ζωή μου διά χειρός Bob Dylan είναι μια εξιστόρηση, άλλοτε αποκαλυπτική, άλλοτε ποιητική, παθιασμένη και πνευματώδης, που μας ανοίγει ένα μαγικό παράθυρο στις σκέψεις και τις επιρροές του μεγάλου αυτού δημιουργού. Εκμεταλλευόμενος τα στοιχεία που έχουν σφραγίσει τη μουσική του, το απαράμιλλο αφηγηματικό ταλέντο και την έξοχη εκφραστικότητα, ο Bob Dylan μετατρέπει την αυτοβιογραφία του σε έναν συγκινητικό στοχασμό πάνω στη ζωή, στους ανθρώπους και τους τόπους που τον βοήθησαν να εξελιχθεί ως άνθρωπος και ως μουσικός.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

1 σχόλιο:

Zpi είπε...

Λέγεται επίσης ότι είναι πολύ καλό και το λεύκωμα που μόλις κυκλοφόρησε. Λίγο τσουχτερή η τιμή (περίπου 42 ευρώ) αλλά οι fan του Dylan δεν πρέπει να τα τσιγγουνευτούν