Πέμπτη, Νοεμβρίου 16, 2006

Παρασκευή, κοντή γιορτή...

Αύριο είναι 17 Νοεμβρίου. Σε όλα τα σχολεία θα πραγματοποιηθούν σχολικές γιορτές.
Το ίδιο θα συμβεί και στο δικό μας. Δύο συνάλφοι (μια φιλόλογος και μία πληροφορικός) έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της οργάνωσης και προετοιμασίας της γιορτής. Βρήκαν κείμενα, ποιήματα, ηχητικά και οπτικά αποσπάσματα κτλ. Εγώ έχω αναλάβει την χορωδία.
Δύο βδομάδες λοιπόν πολεμάμε να ετοιμάσουμε μια γιορτή. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο αρχικά φαίνεται. Πάντα, βέβαια, αν θέλεις να κάνεις μια σχολική γιορτή για τα παιδιά, μια γιορτή που θα κρατήσει το ενδιαφέρον, που θα τους μάθει πράγματα και θα τα ευαισθητοποιήσει.


Βλέποντας τα τελευταία χρόνια ρεπορτάζ στις ειδήσεις, είχα την εντύπωση ότι τα παιδιά πλέον δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να μάθουν για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Έτσι, δεν έχουν κι όρεξη να συμμετάσχουν στις σχολικές γιορτές. Η κατάσταση δεν έχει όμως έτσι.
Τα παιδιά και όρεξη έχουν και θέλουν να μάθουν και συγκινούνται από τα γεγονότα. Αρκεί εμείς ως μεγαλύτεροι και ως καθηγητές τους, να τους εξηγήσουμε σωστά τους λόγους της γιορτής, τους αγώνες που έγιναν για πράγματα που σήμερα είναι αυτονόητα.


Τα παιδιά σήμερα θέλουν να συμμετέχουν, θέλουν να κάνουν πράγματα.
Και θέλουν και τη βοήθεια μας. Ας είμαστε στο πλάι τους κι όχι απέναντί τους.

2 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Περασμενα μεγαλεια...

holyme είπε...

Νικ και θέλουν, και μαθαίνουν, όπως ακριβώς κι εμείς όταν ήμασταν 16αρηδες

...δεν είναι δύσκολο να θυμηθείς πως είναι να είσαι μαθητής :-)

...είναι όμως πολύ ωραίο :-)