Πέμπτη, Νοεμβρίου 09, 2006

Τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα...

Τ ο σαββατοκύριακο που μας έρχεται ξεκινά η επιμόρφωση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών (τα γνωστά ΠΕΚ) εδώ στη Λήμνο. Σε άλλες περιοχές τα ΠΕΚ έχουν ήδη ξεκινήσει.

Πέρσι, ως επιμορφούμενος, είχα την δυνατότητα να μιλήσω με συμβούλους και με άλλους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια των ΠΕΚ. Η εμπειρία αυτή συνοψίζεται στα παρακάτω:
  • Πολλοί από τους συμβούλους που παρακολουθήσαμε στα ΠΕΚ ήταν άσχετοι με τη διδασκαλία της Πληροφορικής. Λόγω ανυπαρξίας σύμβουλου Πληροφορικής, παρακολουθήσαμε μαθήματα γενικής διδακτικής και παιδαγωγικής (σε στυλ διάλεξης - νυστάζω) από φιλολόγους, φυσικούς, χημικούς κτλ. που ουσιαστικά ήταν μια κακή επανάληψη από αυτά που διάβασα για τον ΑΣΕΠ.
  • Κάποιοι από τους συμβούλους δεν "κόλλησαν" στα καθιερωμένα κάθε επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς (θεωρίες μάθησης, παιδαγωγικές μέθοδοι, αόρισατα σχέδια μαθήματος), αλλά μας παρουσίασαν τα προβλήματα που θα συναντήσουμε ως εκπαιδευτικοί και μας πρότειναν και διάφορες λύσεις αυτών (πχ. η κυρία Μαρτάκη, επιμορφώτρια της ειδικής αγωγής από τη Χίο).
  • Τη διδασκαλία της Πληροφορικής, την ανέλαβαν κάποιοι καθηγητές πληροφορικοί που υπηρετούν στο νησί. Τολμώ να πω πως, εκτός μιας περίπτωσης, τα μαθήματα αυτά, που γίναν από εκπαιδευτικούς με μικρή εμπειρία, ήταν για μας τα πιο χρήσιμα. Έγιναν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, με συνεχείς συζητήσεις κι όχι με μονόλογο από αυτούς, και συζητήθηκαν απορίες και καταστάσεις καθημερινές, προβλήματα με μαθητές και θέματα διδασκαλίας πληροφορικής. Είδαμε επιτέλους στην πράξη πως προσεγγίζουν διαφορετικοί εκπαιδευτικοί την ύλη της πληροφορικής, πως οργανώνουν το μάθημά τους και πως αντιμετωπίζουν καταστάσεις στην τάξη και στο σύλλογο των καθηγητών.
Τα λεω όλα αυτά, γιατί φέτος, λογω έλλειψης πιο έμπειρων εκαπιδευτικών-πληροφορικών, την επιμόρφωση αυτή (του τομέα της διδασκαλίας της πληροφορικής) την έχουμε αναλάβει εμείς που πέρσι είμασταν επιμορφούμενοι. Δύσκολη κατάσταση και άχαρη. Κάποιοι από τους επιμορφούμενους είναι φίλοι μου χρόνια και με τους περισσότερους έχω μια καλή φιλική σχέση εδώ στο νησί.
Έχω πολύ άγχος, λοιπόν, αυτό είναι το θέμα. Έχω προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορώ, αλλά συνέχεια σκέφτομαι τα ΠΕΚ.
Ελπίζω να πάνε όλα καλά και στο τέλος να είναι όλοι ευχαριστημένοι...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προς τι το άγχος ρε Nick. Αφού είσαι Βιβλιοφάγος lol!
Είναι λογικό να έχεις άγχος όταν σε βάζουν να κάνεις διάλεξη/μάθημα σε συναδέλφους (έχω περάσει κι εγώ από την ίδια θέση και πολύ πιθανό να είμαστε στη θέση σου του χρόνου ή σε δυο χρόνια), και πολύ περισσότερο όταν σε βάζουν να "στηρίξεις" και ένα θεσμό που εξ 'αρχής είναι προγραμματισμένος λάθος.
Δε νομίζω ότι πρέπει να έχεις άγχος. Την κατάσταση την ξέρουμε και σας καταλαβαίνουμε. Απλά (και πρακτικά) προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσεις (πω τι είπα πάλι) ότι αποκόμισες από την εμπειρία σου στην εκπαίδευση σε μας και όλα θα είναι ΟΚ.
Για να «χαλαρώσετε» ή θα σας φέρνουμε τσιπουράκι με μεζέ πρωί ή θα βγαίνουμε από το βράδυ όλοι μαζί και θα πηγαίνουμε όλοι μαζί κατ’ ευθείαν στο μάθημα.

ka8y είπε...

Ποοοπο!

Νομίζω οτι μόλις τώρα μετάνιωσα που ήρθα Μυτιλήνη! Πολύ θα σε ήθελα για επιμορφωτή! :-)

holyme είπε...

Shit Happens Νικόλα!All the time!Απλά μην έχεις άγχος ..and enjoy the ride:)!Είμαι βέβαιος οτι θα τα πάς περίφημα:-)!Απλά πες τους τι γίνεται μέσα στην τάξη ;-)

nygeion είπε...

Thanks συνάδελφοι!!!
Όντως, δεν πρέπει να υπάρχει άγχος.
Είναι ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να μιλήσουμε για εκπαιδευτικά θέματα που μας αφορούν.
Καλά ΠΕΚ στους νεοδιόριστους:)

holyme είπε...

Ρε Νικόλα, σε κάποιο σημείο λές στο κείμενό σου:

"...Τολμώ να πω πως,

εκτός μιας περίπτωσης,

τα μαθήματα αυτά, που γίναν από εκπαιδευτικούς με μικρή εμπειρία, ήταν για μας τα πιο χρήσιμα. Έγιναν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα..."

Ποιάς περίπτωσης ρε Νικόλα;;; Μήπως εννοείς περιπτωσάρας;;; :-) Μήπως ήταν και παλιός προπονητής;;; :-)