Κυριακή, Αυγούστου 28, 2005

ΠΡΟΤΑΣΗ NEW...

Μετά την ήττα από την Ξάνθη, το post με τις φωτογραφίες του ΠΑΟΚ αναβάλλεται.

Έτσι (για να περάσει και η πίκρα), σκέφτηκα να σας προτείνω ένα βιβλίο, για να δικαιολογήσω και το nick μου.

Έχετε ακουστά τον Χ. Χωμενίδη;
Νέος έλληνας συγγραφέας, με επιρροές από Τομ Ρόμπινς, τεράστιο ταλέντο και έξι βιβλία στο ενεργητικό του. Ιδιαίτερο στυλ γραφής, φαντασία, τρέλα και παράξενοι χαρακτήρες - έτσι είναι τα μυθιστορήματα του Χωμενίδη.

Σας προτείνω λοιπόν το βιβλίο, με το οποίο έκανε το συγγραφικό του ντεμπούτο - Το σοφό παιδί.

Μια ιστορία απόλυτης τρέλα και καλπάζουσας φαντασίας, χωρίς περιορισμούς και διλήμματα. Η ζωή ενός παιδιού διαφορετικού από τα άλλα, μέσα σε ένα παράξενο και "σχιζοφρενικό" οικογενειακό περιβάλλον. Η ενηλικίωση ακόμα πιο απολαυστική, γεμάτη τολμηρά συγγραφικά ευρήματα και φανταστικά γεγονότα, αλλόκοτες και αναπάντεχες υπάρξεις σε απίστευτες καταστάσεις.
Η εξέλιξη της ιστορίας σε κρατάει σε εγρήγορση και η αφήγηση κάνει τα αλλοπρόσαλα γεγονότα να φαίνοντα εντελώς φυσικά.

Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι σίγουρα μια απόλαυση. Σε αφήνει άναυδο η αμεσότητα και η κυνικότητα του ήρωα, λατρέυεις τις ιστορίες τρέλας και φαντασίας ("ανθρωπίδια"!!!) και χάνεσαι στις δαιδαλώδεις σκέψεις του "σοφού παιδιού".

"Η Ιστορία δεν περιμένει.
- Αποφασίστε, κύριε Μεταξά, επεμβαίνει ο πρέσβης. Θα μας ανοίξετε το δρόμο
ή θα μας αναγκάσετε να σας τσακίσουμε;
Θα υπακούσετε στον Ντούτσε, ναι ή όχι;
- Ναι, φυσικά! είπα εγώ και το θέατρο αποσβολώθηκε".

"Το ότι αυτό το βιβλίο διαβάζεται απνευστί, το είπα ήδη. Το ότι ο ισόρροπος, ακριβολόγος, λεξιλογικά πλουσιότατος και επιμελημένος στην απλότητα του λόγος, η χρήση μιας ελληνικής λαλιάς που είναι ταυτόχρονα λογία και λαλουμένη (τι άθλος αυτό) και το ότι το διαρκές αυτοσχόλιο του αφηγουμένου ούτε μια στιγμή δεν διακόπτει τη ροή της αφήγησης, είναι ένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο της θείας δωρεάς που φυσομανάει μεσ' σε τούτον το συγγραφέα".

Θ.Δ.Φραγκόπουλος, Μεσημβρινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: