Δευτέρα, Ιουλίου 31, 2006

Επιστροφή με βιβλία...


Πολλές δουλειές αλλά και δημιουργική χαλάρωση έπέσε τελευταία κι έτσι είχα καιρό να postάρω.
Επιστρέφω με δύο προτάσεις βιβλίων για τους λάτρεις της φυσικής.

Α) Μόνο έξι αριθμοί
του Martin Rees


Φοβερό βιβλίο από έναν θεωρητικό αστροφυσικό που
παρουσιάζει με απολαυστικό τρόπο την αρμονία του σύμπαντος. Παίρνοντας τις τιμές έξι αριθμών, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί στην κοσμολογία, αναλύει το γνωστό μας σύμπαν. Έπειτα κάνει υποθέσεις για το τι θα συνέβαινε αν οι αριθμοί αυτοί είχαν διαφορετικές τιμές, καταδεικνύοντας τις λεπτές ισορροπίες που κάνουν το σύμπαν μας "ζωντανό" και βιώσιμο.

"Ο Rees στο βιβλίο αυτό μας εξηγεί πώς μόνο έξι αριθμοί, «εντυπωμένοι» στη Μεγάλη Έκρηξη, προσδιορίζουν τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του φυσικού κόσμου. Από τις τιμές των έξι αυτών αριθμών έχει εκπληκτικά ευαίσθητη εξάρτηση η κοσμική εξέλιξη. Αν οποιοσδήποτε από τους εν λόγω αριθμούς «είχε ρυθμιστεί» διαφορετικά, δεν θα γινόταν να υπάρξουν ούτε άστρα ούτε ζωή. Το γεγονός μάς παρέχει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε ριζικά νέες προοπτικές για το Σύμπαν και τη δική μας θέση μέσα σε αυτό, καθώς και για την υπόσταση των φυσικών νόμων." «Το βιβλίο αποπνέει το λεπτό άρωμα της μοντέρνας φυσικής και κοσμολογίας, παρ’ ότι λόγω του μεγέθους του δεν φανερώνει όλες τις λεπτομέρειες...»

Απ' το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Β) Το νόημα των πραγμάτων
του Richard Feynman

Μερικές διαλέξεις του μεγάλου αυτού επιστήμονα και δασκάλου περιέχονται σ΄αυτό το φοβερό βιβλίο. Διαλέξεις σε φοιτητές πανεπιστημίων, διαλέξεις που δεν έχουν θέμα μόνο την Φυσική αλλά και πτυχές της κοινωνίας και της πολιτικής. Φοβερός λόγος από τον Feynman, που δίνει ερεθίσματα για στοχασμό και περαιτέρω έρευνα στο ακροατήριο του.
Ευκολοδιάβαστο, γεμάτο νοήματα. Κλασικός Feynman.


«Μια θαυμάσια συλλογή προσωπικών ιστοριών και στοχασμών για τη ζωή, στο αυθεντικό στιλ του Feynman. Ένα βιβλίο για τον πραγματικό άνθρωπο και τα προβλήματά του, όχι για φιλοσοφικές αφαιρέσεις [...].»
—Freeman Dyson, στο The New York Review of Books

«Άλλη μια φορά ένας αεικίνητος Feynman [...].»
—Timothy Ferris, στο The New York Times

«Διασκεδαστικό και προκλητικό βιβλίο... Ο Feynman έχει πολλά ακόμη να μας πει —ακόμη κι από εκεί που βρίσκεται [...].»

The New Scientist

«Μια πνευματώδης σύνοψη της φιλοσοφίας του Feynman για την επιστήμη, αλλά και μια εξαιρετική φιλοσοφία για τη ζωή [...].»
—John Gribbin, στο The Sunday Times

Απ' το οπισθόφυλλο του βιβλίου

ΥΓ.:Ευτυχώς που είναι και το καλοκαίρι και ξεφεύγουμε λίγο, διαβάζουμε παραπάνω, βλέπουμε γνωστούς, αφιερώνουμε χρόνο για μας και για τους φίλους μας.

Summertime and the livin' is easy...

Δεν υπάρχουν σχόλια: